• 10 oktober 2024

  • Nieuwspoort Den Haag

  • Webinar

Met het nieuwe kabinet Schoof waait er een andere wind door politiek Nederland. In het hoofdlijnenakkoord staat dat de vier partijen zich willen houden aan de gemaakte afspraken inzake  de energietransitie en burgers wil helpen bij het verduurzamen van hun woning. Met de focus op draagvlak, haalbaarheid en energieonafhankelijkheid. De focus op elektriciteit zal ook de komende jaren blijven. Maar wat gaat er rond de warmtetransitie dan wel veranderen met de komst van dit nieuwe kabinet? En wat betekent dat voor u als gemeente en woningcorporatie?

  • Netcongestie is een groeiend probleem. Een aantal provincies grijpt inmiddels weer terug op aardgas. In veel bestaande woonwijken wordt de hybride warmtepomp geadviseerd om te verduurzamen. Welke aanpak kunnen we verwachten?
  • Gemeentes en woningcorporaties staan voor veel uitdagingen. Hoe vinden ze elkaar?
  • En heel belangrijk: hoe houden we de verduurzaming betaalbaar, ook voor burgers met een kleine portemonnee?

Tijdens het webinar is de verkorte publicatie van de resultaten van het Demonstratieproject Hybride warmtepompen in de gebouwde omgeving genoemd. Deze is hier terug te vinden: Twee winters met tweehonderd hybrides – Vereniging voor Duurzame Warmte (verenigingduurzamewarmte.nl)

Kijk hier deze webinar terug:

Sprekers

Silvio Erkens

Tweede Kamerlid VVD

Erkens is van mening dat de warmtetransitie alleen kan slagen als bewoners worden meegenomen in de transitie en niet door dwang. Iedereen moet goed geïnformeerd worden over voordelen en verwachtingen en op basis daarvan de juiste keuzes kunnen maken.

Martin van Rijn

Voorzitter Aedes

Woningcorporaties hebben een prominente rol gekregen in de uitvoering van het Klimaatakkoord. Wat is de stand van zaken bij woningcorporaties en hoe kunnen we het betaalbaar houden voor zowel corporaties als huurders.

David Peters

Chief Transition Officer (CTO) Stedin

Stedin ziet voor zichzelf een sleutelrol om de overgang naar een klimaatneutrale samenleving mogelijk te maken. Daarbij wil het bedrijf de samenwerking opzoeken binnen de energiesector en met consumenten, het bedrijfsleven, gemeenten en woningbouwcorporaties.

Thessa van der Windt

Wethouder gemeente Bloemendaal

Omdat de huizen te ver uit elkaar liggen en warmtebronnen ontbreken, moet er gezocht worden naar alternatieven. Met de succesvolle aanpak ‘Bloemendaal zet stappen’ informeert en helpt de gemeente Bloemendaal haar inwoners bij de verduurzaming.

Henk Sijbring

Voorzitter Vereniging voor Duurzame Warmte

Ons doel als vereniging om tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten, een duurzaam en comfortabel verwarmde gebouwde omgeving realiseren.

Elisabeth van den Hoogen

Moderator

Elisabeth heeft ruim 23 jaar ervaring met het leiden van debatten en bijeenkomsten. Zowel het politieke spel als vele beleidsthema's en maatschappelijke kwesties hebben haar interesse. Elisabeth leidt diverse activiteiten van Hybride Verwarmd.