Eén van de sprekers tijdens het webinar 10 oktober as. is David Peters, CTO (chief transition officer) bij Stedin. Stedin is netbeheerder in het grootste deel van Zuid-Holland en de provincies Utrecht en Zeeland. Een overwegend stedelijke en industriële regio. Stedin zorgt ervoor dat ruim 2,3 miljoen huishoudens en zakelijke klanten over energie beschikken om te wonen, werken en ondernemen.
Als CTO is David Peters dagelijks bezig met het vormgeven van de energie- en warmtetransitie.
2050 lijkt ver weg, maar dat is het niet. Zeker niet als 7 miljoen huishoudens in die tijd van het aardgas af moeten. Stedin ziet voor zichzelf een sleutelrol om de overgang naar een klimaatneutrale samenleving mogelijk te maken. Daarbij wil het bedrijf de samenwerking opzoeken binnen de energiesector en met consumenten, het bedrijfsleven, gemeenten en woningbouwcorporaties.
Duurzame energiebronnen, zoals zon en wind, zijn onvoorspelbaar en niet op afroep beschikbaar. Soms is er meer aanbod dan vraag, bijvoorbeeld op een zonnige zomerdag. En soms is er meer vraag dan aanbod. Bijvoorbeeld op een windstille en grijze winterdag, als iedereen om 17.30 uur de verwarming en lampen aandoet.
Op het moment dat er veel vraag of aanbod is van energie, komt het elektriciteitsnet onder druk te staan. Om knelpunten te voorkomen, kunnen er meer of zwaardere elektriciteitskabels in de grond worden gelegd. Maar dat kost geld en is niet altijd de goedkoopste en meest duurzame oplossing. Niet de goedkoopste omdat er soms andere mogelijkheden zijn om de netten te ontlasten. En niet erg duurzaam, omdat er veel schaarse grondstoffen (bijvoorbeeld koper) nodig zijn. Stedin zoekt daarom naar alternatieven waarbij flexibiliteit de rode draad is. Zoals een hybride warmtepomp. Deze biedt immers flexibiliteit door de keuze tussen gas en elektriciteit als bron.