Daling van het gasverbruik met 80 tot 90 procent
Woningstichting Tubbergen biedt als enige sociale huurwoningen aan in de gemeente Tubbergen. De woningcorporatie biedt circa 1000 betaalbare en comfortabele woningen aan de inwoners van de Overijsselse gemeente. Doordat de organisatie diep geworteld is in de gemeente lukt het om een goede binding te houden met de bewoners van de huurwoningen. Bij het verduurzamen van de woningen gaf de woningstichting dan ook als eisen mee dat de bewoners niet op wooncomfort mochten inleveren en dat het nieuwe concept gebruiksvriendelijk moest zijn.
Om tot de best mogelijke duurzame invulling van de verwarming van de woningen te komen, vroeg Woningstichting Tubbergen advies aan diverse specialisten. Eén van de partijen die meedacht over een slim verduurzamingsconcept was installatiebedrijf Eppink. “Op basis van onze inzichten, de adviezen van de andere specialisten en de voorkeuren van de bewoners werkten we een verduurzamingsconcept uit”, zegt Harold Hofhuis, directeur van Installatiebedrijf Eppink. “Dit concept bestaat uit een hybride warmtepomp, lage-temperatuur-radiatoren en pv-panelen op het dak.”
Speciale warmtepompbehuizing
“Verder was er nog de vraag waar het buitendeel van de warmtepomp te plaatsen”, vervolgt Hofhuis. “Het is immers niet wenselijk een buitendeel ongevraagd bij bewoners in de tuin te plaatsen of aan de gevel te hangen. Wanneer daar geen goede mogelijkheden voor zijn, kan dat tot onnodig geluidsoverlast leiden. We hebben met Installatiebedrijf Eppink daarom een innovatieve oplossing bedacht: De ‘Unimount’. Dit is een warmtepompbehuizing waarmee een buitenunit probleemloos op ieder dak kan worden geplaatst. Een speciaal serviceluik geeft de servicemonteur de gelegenheid de warmtepomp van binnenuit te benaderen. Elk buitendeel van 4 tot 8 kW past hier in, de units staan dicht bij de hybride warmtepomp op het dak en niemand heeft er last van.”
Succesvolle proef
Om te testen welke besparingen het verduurzamingsconcept in de praktijk zou opleveren, paste Installatiebedrijf Eppink het concept als proef toe bij 20 woningen van Woningstichting Tubbergen. “Na het eerste jaar waren de resultaten overweldigend”, zegt Hofhuis. “Het gasverbruik daalde met 80 tot 90% ten opzichte van de uitgangssituatie. In de praktijk komt dat neer op een verlaging van de energiekosten van circa €100 per maand. Omdat een huurverhoging van €50 per maand genoeg was om de investering voor de verduurzaming te bekostigen, gaan zowel de bewoners als Woningstichting Tubbergen er op vooruit. Het spreekt dan ook voor zich dat de installaties in de ‘proefwoningen’ mochten blijven staan. De resultaten worden nog altijd gemeten om ook een goed beeld te krijgen van de data op de langere termijn. Tijdens de jaarlijkse onderhoudswerkzaamheden lezen we direct de gegevens van de meetapparatuur af.”
Win-winsituatie
Na de geslaagde test, vroeg Woningstichting Tubbergen aan Installatiebedrijf Eppink om ook andere woningen te verduurzamen volgens het beproefde concept. “De bewoners kregen daarbij zelf de keuze of ze mee wilden doen met de verduurzamingsmaatregelen”, vertelt Hofhuis. “Het mooie is dat alle bewoners bij wie dit wordt aangeboden ook op het aanbod ingaat. We bieden dit concept nu een aantal jaar aan en hebben nog steeds een deelnamepercentage van 100%. Het is ook een win-winsituatie: de bewoners krijgen een duurzamere woning en zien tegelijkertijd hun vaste lasten dalen. Doordat we de installaties zo veel mogelijk prefabriceren in de werkplaats, kunnen we de overlast van de installatiewerkzaamheden ook beperken tot één werkdag.”
Isolatie als randvoorwaarde
Hofhuis benadrukt dat gedegen isolatie een belangrijke voorwaarde is om de aanzienlijke vermindering in het gasverbruik van 80 à 90% te halen. De vloer en het dak moeten goed zijn geïsoleerd en de ramen moeten minimaal van dubbel glas zijn. Als dat niet het geval is, kun je de beoogde resultaten niet halen. We stellen dan ook de nodige vragen over de huidige staat van de woning voor we aan de slag gaan en bepalen op basis van die informatie of we het concept kunnen toepassen. Als de isolatie niet op orde is, voeren we dit specifieke verduurzamingsplan ook niet uit.”
‘Voordelen zijn evident’
Afhankelijk maken woning waarbij het verduurzamingsconcept wordt toegepast drie stappen op de energielabelschaal. “De voordelen zijn duidelijk zichtbaar”, erkent Marc Hoppen, die als medewerker vastgoed bij Woningstichting Tubbergen werkt. “Behalve de kostenbesparing en het gereduceerde gasverbruik, ervaren de bewoners een prettiger binnenklimaat omdat de warmte heel gelijkmatig over de woning wordt verdeeld. Het is prachtig dat we de verduurzaming van onze woningen kunnen combineren met zulke voordelen voor onze bewoners.”
Concept met toekomst
Hoppen is dan ook in zijn nopjes met de toepassing van het verduurzamingsconcept. “We zijn er heel blij mee; de installateur heeft goed werk afgeleverd en de resultaten zijn daar ook naar. Bij de bewoners zien we blije gezichten en dat maakt ons als woningcorporatie weer blij. We gaan dan ook zeker verder met dit hybride concept.”
Dit project is afkomstig van Remeha, lid van de Vereniging voor Duurzame Warmte.