Tot eind 2025 vindt in het dorp Dalen (Drenthe) een grootschalig experiment plaats met hybride warmtepompen, het onderzoek DACS-HW (Digitale Aggregatie en Collectieve Sturing van Hybride Warmtepompen). Doel van het onderzoek is aantonen dat overbelasting van het elektriciteitsnet in een wijk kan worden voorkomen door hybride warmtepompen collectief aan te sturen, zónder dat dit ten koste gaat van het warmtecomfort in de woningen.

Met een hybride warmtepomp daalt het gasverbruik, maar neemt het stroomverbruik toe. Dit kan zorgen voor overbelasting op het stroomnet in een wijk. In het project wordt het  ‘afvlakken’ van stroompieken die warmtepompen veroorzaken onderzocht. Door het slim aansturen van warmtepompen worden stroompieken opgevangen en verlaagd.

Ook woningcorporatie Domesta doet mee met 25 huizen. Harrie Boertien – contractbeheerder technisch beheer en onderhoud bij Domesta – vertelt hierover tijdens het congres Hybride in de warmtetransitie.

“Door het plaatsen van een warmtepomp worden de huizen energiezuiniger. Zo besparen de huurders op hun energierekening. En omdat je met een warmtepomp veel minder gas verbruikt, is het ook nog eens goed voor het milieu. Voor ons reden genoeg om mee te doen aan dit onderzoek”.

De huurders die ja zeiden op de hybride warmtepomp doen automatisch mee aan het onderzoek. Ze delen 2 jaar data van de warmtepomp, het gebruik ervan wordt in de gaten gehouden. En als het nodig is, wordt de warmtepomp slim aangestuurd om zo een piek in het stroomnet te voorkomen.

Elke huurder krijgt een vergoeding van € 1000,- voor het delen van data en als compensatie voor mogelijk rendementsverlies door het op afstand bijstellen van de warmtepomp tijdens het onderzoek. Dit betekent dat als ze door het slim aansturen van de warmtepomp tijdelijk meer energie zouden verbruiken, dit wordt goedgemaakt door deze vergoeding.