Ervaringen uit de praktijk spreken boekdelen. Huiseigenaren kunnen een goed beeld geven hoe de hybride in de praktijk functioneert. Dagblad Trouw laat in een reportage de ervaringen zien van bewoners uit Lemmer en Kampen. Ze besparen met de hybride warmtepomp zeker tweederde op hun gasverbruik. Hiermee draagt de hybride bij aan hun wens minder CO2 uit te stoten.
Hans Kluitenberg uit Kampen hoefde verder geen aanpassingen aan zijn woning uit 2005 te doen. De woning is al behoorlijk goed geïsoleerd en heeft vloerverwarming (wat overigens geen voorwaarde is voor een hybride). Carin van der Meij is al langer bezig met de verduurzaming van haar woning in Lemmer. Eerder is de woning geïsoleerd, voorzien van HR++ glas en vloerverwarming. Daarna zijn er ook zonnepanelen geplaatst, een hybride warmtepomp was een logische vervolgstap. Overigens heeft ze een lening bij het Nationaal Warmtefonds afgesloten voor de aanpassingen, een mooie mogelijkheid om direct te profiteren van een veel lagere energierekening en meer comfort tegen een renteloze of lage rente (dit is afhankelijk van het jaarinkomen).

Installateur Hemmes ziet in de praktijk dat isolatie onmisbaar is om minimaal driekwart aan gas te besparen. Toch hoeft je huis niet perfect geïsoleerd te zijn, vertelt hij. Een hybride systeem kan goed uit de voeten met een gemiddelde isolatie. Hemmes geeft aan dat het type huis niet veel uitmaakt, voor appartementen, hoekhuizen en tussenwoningen is 4-6 kilowatt doorgaans voldoende, vrijstaande woningen hebben vaak 7 kW nodig. Hiermee is een hybride warmtepomp veel kleiner en lichter dan een volledig elektrische en zijn er geen grote bouwkundige ingrepen nodig.
Benieuwd naar het hele artikel? Dat is hier te lezen.
Reportage Trouw 13 februari 2025
Foto: Herman Engbers