De meeste Nederlanders vinden dat Nederland voor energie minder afhankelijk moet zijn van andere landen en steunen het beleid om woningen van het aardgas af te koppelen. Maar deze transitie moet wel betaalbaar zijn en de kosten moeten eerlijk verdeeld. Dat bleek onlangs uit onderzoek door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
In het Klimaatakkoord is opgenomen dat in 2050 alle gebouwen aardgasvrij moeten zijn, en in 2030 49 procent CO2-reductie moet zijn gerealiseerd. De meeste ondervraagden uit het PBL-onderzoek begrijpen dat de overheid daarom beleid maakt voor aardgasvrij verwarmen. Van hen wil 88 procent minder afhankelijk zijn van andere landen voor energie en 76 procent vindt klimaatverandering een belangrijk probleem. Een ruime meerderheid denkt dat het aardgasvrij van woningen bijdraagt aan deze doelen. Maar dan moet er wel rekening worden gehouden met de draagkracht van burgers. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen, maar je huis duurzaam verwarmen moet voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn.
Met het huidige beleid slaagt de overheid er volgens het onderzoek nog niet in om de zorgen van Nederlanders over de betaalbaarheid en de kostenverdeling weg te nemen of aan te pakken. Inconsistent beleid rond bijv. de salderingsregeling voor zonnepanelen maakt het niet eenvoudiger de burger mee te krijgen in de warmtetransitie. Veel Nederlanders verwachten dat het Rijk de regie voert, maar de afgelopen jaren is de regie over de warmtetransitie juist steeds meer bij gemeenten komen te liggen. Zij staan dichter bij de burger en moeten participatie in principe beter kunnen organiseren. Door de zorgen, wensen en mogelijkheden van burgers beter in kaart te brengen, is de kans groter dat wijkplannen aanvaard worden.
Medio oktober was Tweede Kamerlid Silvio Erkens te gast bij het webinar De warmtetransitie in een nieuwe politieke context in Nieuwspoort Den Haag. Ook hij is van mening dat de warmtetransitie alleen kan slagen als bewoners worden meegenomen in de transitie en niet door dwang. Het is belangrijk dat iedereen goed geïnformeerd wordt over voordelen en verwachtingen en op basis daarvan de juiste keuzes kan maken. Dat kan een collectieve warmtevoorziening zijn, maar ook een individuele als een (hybride) warmtepomp. Wilt u meer weten over de visie van Silvio Erkens? Bekijk dan het webinar!
Bronnen:
Stadszaken.nl, 27 augustus 2024
NOS Nieuws, 27 augustus 2024