Ondanks alle pogingen om Nederland van het gas af te halen, blijft aardgas in een aantal provincies de komende jaren hard nodig om woningen te kunnen blijven bouwen en verduurzamen. Overheid en netbeheerders hebben een aantal fossiele maatregelen aangekondigd om het overvolle elektriciteitsnet te ontlasten, zodat nieuwe adressen toch stroom kunnen krijgen.

Deze ingrijpende maatregelen spelen inmiddels al in Utrecht, Flevoland en Gelderland. De capaciteitsproblemen in deze drie provincies hangen met elkaar samen, omdat ze aftakkingen hebben van hetzelfde hoogspanningsnet.

In woningen is de volledige elektrische warmtepomp de grootste stroomverbruiker. Daarom krijgen inwoners van Utrecht die hun huis willen verduurzamen, het advies om een hybride warmtepomp te nemen in plaats van een warmtepomp die volledig op stroom draait.

Als er niet wordt ingegrepen is nieuwbouw  in grote delen van eerdergenoemde provincies niet meer mogelijk en vertraagt uiteindelijk de energietransitie. En kleinverbruikers, waaronder huishoudens, krijgen last van stroomuitval, knipperende lampen, apparatuur die niet goed werkt, afschakeling van zonnepanelen en het risico op meer stroomonderbrekingen.

Deze gevolgen voor kleinverbruikers komen boven op de problemen voor grootverbruikers die er al langer zijn. De wachttijden voor nieuwe of zwaardere aansluitingen – bijv. als een bedrijf wil verduurzamen – lopen op.

Er wordt om netcongestie te verminderen niet alleen ingezet op het behoud van gasaansluitingen. Er wordt ook veel verwacht van de tijdelijke opslag van elektriciteit op batterijen en het pauzeren van publieke laadpalen voor elektrische auto’s op piekmomenten.

Bronnen
NOS Nieuws 25 april 2024
Omroep Gelderland 9 juli 2024
NOS Nieuws 10 juli 2024