Door het installeren van een hybride cv-installatie daalt het gemiddeld gasgebruik in een woning met 75%. Het elektriciteitsverbruik neemt wel toe, maar per saldo daalt het fossiele energiegebruik met een factor van 5 tot 6. Diverse gemeenten zetten daarom fors in op het informeren van hun inwoners over de mogelijkheden van hybride cv-installaties.

Combinatie met groen gas

In Hoogeveen en Apeldoorn blijken beleidsmakers al enthousiast over de mogelijkheden van een hybride cv-installatie, zo geven verschillende woordvoerders van deze gemeenten aan. Wethouder Jan Zwiers van de gemeente Hoogeveen ziet hele goede mogelijkheden voor de hybride installatie. Natuurlijk vanwege de energiebesparing, maar misschien nog wel meer door de besparing op energiekosten. “Het gemiddelde inkomen ligt in onze gemeente gemiddeld lager”, vertelt Zwiers. “Juist om die reden willen wij de hybride installatie promoten, omdat bewoners daarmee al op korte termijn kunnen profiteren van een flinke besparing op hun energierekening, terwijl de investering relatief beperkt blijft. Met de gemiddeld duizend euro die een huishouden per jaar op energiekosten bespaart, kunnen ze het hybride systeem, als je de overheidssubsidie meerekent, in vier tot vijf jaar terugverdienen. Het grote voordeel is dat mensen niet meteen eerst het hele huis moeten isoleren of het afgiftesysteem moeten aanpassen of vervangen.”

Zwiers praat uit eigen ervaring, zo blijkt, omdat hij zelf ook een hybride cv-systeem heeft. “En die duizend euro besparing heb ik echt gerealiseerd. Ruim zelfs. Daarom hebben we in onze gemeente de installateurs bij elkaar geroepen om gezamenlijk een businesscase bij de bewoners voor te leggen. Deze markt is zo groot en er is zoveel werk, dat de installatiebedrijven niet angstig hoeven zijn voor concurrentie. Ons streven is om op korte termijn 4800 hybride cv-installaties te realiseren. Daarnaast zien wij, voor de wat langere termijn, een prachtige combinatie met groen gas. Vergisting biedt in onze regio hele mooie kansen. Wat is er mooier dan wanneer we straks het restant van het gasverbruik van de hybride installaties kunnen vervangen door biogas dat in onze eigen regio wordt opgewekt?”

Oplossing voor bepaalde wijken

In Apeldoorn vormt de hybride installatie, zeker voor bepaalde wijken, een prominente oplossingsrichting. Dat vertelde wethouder Danny Huizer. “Voor een aantal wijken zijn we bezig met warmtenetten. Daar zullen we hybride systemen niet promoten. Ook werken we aan een aantal ‘wijken van de toekomst’. In één van die wijken is het hybride cv-systeem met warmtepomp zeker een belangrijke optie. Met de enorme potentie van de hybride, zullen we wellicht naar een herwaardering van onze wijkplannen moeten kijken. Daarnaast werken wij als werkgever ook aan een soort ‘pc-privé-project’, maar dan met de hybride warmtepomp op de plek van de pc. Dat wil zeggen dat wij werknemers de mogelijkheid bieden om voor de eigen woning een warmtepomp aan te schaffen in ruil voor bijvoorbeeld vrije dagen of overuren, en zo tegen hele gunstige voorwaarden een hybride cv-installatie in de eigen woning te realiseren.” Ook werkt Apeldoorn met een winkel en showroom, om inwoners te informeren en te adviseren over de mogelijkheden van een hybride cv-installatie. “Mensen moeten dit concept echt zien en bij wijze van spreken ook aanraken en horen. Pas dan zijn ze bereid om de aanschaf te overwegen en de stap te zetten”, zegt Huizer. Zijn collega in Hoogeveen valt hem bij: “Als gemeente kunnen we deze techniek promoten en stimuleren. Maar wij zijn geen techneuten en we verkopen de systemen ook niet. De installateurs in onze gemeenten moeten deze businesscases samenstellen en de bewoners uiteindelijk ontzorgen.”